27 Multiple Choice

Questions

  1. Sensation is to ________ as perception is to ________.
    a. vision, olfaction
    b. conscious, unconscious
    c. awareness, interpretation
    d. taste, vision
  2. Visual accommodation involves a change in which structure?
    a. lens
    b. cornea
    c. retina
    d. fovea
  3. If object A overlaps object B we perceive object A as being closer.  Which depth cue are we using?
    a. relative size
    b. linear perspective
    c. proximity
    d. interposition
  4. ________ is the ability to sense the position and movement of our body parts.
    a. proprioaction
    b. proprioception
    c. proprioliction
    d. proprioprediction
  5. A researcher interested in the relationship between physical stimuli and our psychological experience would be studying:
    a. extra sensory perception
    b. proprioception
    c. auditory realism
    d. psychophysics
  6. When a person enters a dark room their pupils ________ to allow more light to enter their eyes.
    a. constrict
    b. curve
    c. dilate
    d. a or c
  7. Wave ________ is to pitch as wave ________ is to loudness.
    a. length, frequency
    b. peak, trough
    c. pressure, distinctiveness
    d. frequency, amplitude
  8. In depth perception, accommodation would be most useful for which activity?
    a. playing golf
    b. threading a needle
    c. driving a car
    d. flying a kite
  9. What is the visible part of the ear called?
    a. pinna
    b. funnel
    c. tibia
    d. cochlea
  10. The optic nerve carries information to:
    a. the retina then the cortex
    b. the retina then the thalamus
    c. the thalamus then the cortex
    d. the cornea then the retina
  11. Where would you find tastebuds?
    a. on the tongue
    b. on the walls of the mouth
    c. at the back of the throat
    d. all of the above
  12. Damage to the ________ may cause sensorineural hearing loss.
    a. eardrum
    b. pinna
    c. stapes
    d. cilia
  13. Which are the 4 basic sensations our skin can detect?
    a. vibration, warmth, tingling, pain
    b. pain, friction, cold, warmth
    c. pain, pressure, hot, cold
    d. itching, tickling, friction, aching
  14. Which of the following is NOT one of the six senses?
    a. proprioception
    b. transduction
    c. olfaction
    d. taste
  15. Which of the following is a gestalt principle?
    a. intensity
    b. density
    c. proximity
    d. frequency
  16. When detecting colour, hue depends on wave ________ while brightness dependson ________
    a. height, length
    b. length, height
    c. intensity, consistency
    d. consistency, intensity
  17. What is the stimulus for vision?
    a. electromagnetic energy
    b. electrovisual energy
    c. electrostatic energy
    d. electroconvulsive energy
  18. People are more likely to notice a 50 cent increase in the price of a candy bar than they are to notice a 50 cent increase in the price of an iPad.  This illustrates:
    a. the absolute threshold
    b. Weber’s law
    c. signal detection
    d. opponent processes
  19. What is another term for difference threshold?
    a. absolute threshold
    b. difference adaptation
    c. just noticeable difference
    d. sensory differentiation
  20. According to the text, how many different taste sensations are there?
    a. 2
    b. 4
    c. 6
    d. 8
  21. Movement of hair cells in the ________ triggers nerve impulses which are sent to the brain.
    a. pinna
    b. cochlea
    c. malleus
    d. retina
  22. Which of the following is NOT part of the vestibular system?
    a. horizontal canal
    b. anterior canal
    c. saccule
    d. invicticule
  23. Damage to your olfactory membrane would most likely impair your ability to:
    a. see
    b. hear
    c. smell
    d. feel pain
  24. Which of the following is NOT a set of opponent colours according to opponent process theory?
    a. red/blue
    b. red/green
    c. yellow/blue
    d. white/black
  25. Your ability to focus on a TV show while ignoring the noise of your partner nagging about supper illustrates:
    a. synesthesia
    b. selective attention
    c. sensory attention
    d. sensory adaptation
  26. The fact that you may notice a disgusting smell when you first walk into a room but stop noticing it if you stay in the room for a while illustrates:
    a. synesthesia
    b. selective attention
    c. sensory attention
    d. sensory adaptation
  27. ________ ________ theory argues that pain is determined by the operation of two types of nerve fibres in the spinal cord.
    a. opponent process
    b. Young Helmholtz
    c. gate control
    d. neural location
  28. The middle ear contains three little bones.  They are:
    a. pinna, cochlea, cilia
    b. incus, anvil, stapes
    c. hammer, anvil, stirrup
    d. tympani, ossicle, pinna
  29. Signal detection analysis examines our ability to:
    a. tell the difference between blue and green
    b. detect signals of distress in a baby
    c. detect the latent meaning of a dream
    d. separate true signals from background noise
  30. What do we call the field of psychology that focuses on improving the development of technology by using psychological knowledge?
    a. human factors
    b. signal detection
    c. humanistic psychology
    d. computer science

Answers

  1. c
  2. a
  3. d
  4. b
  5. d
  6. c
  7. d
  8. b
  9. a
  10. c
  11. d
  12. d
  13. c
  14. b
  15. c
  16. b
  17. a
  18. b
  19. c
  20. c
  21. b
  22. d
  23. c
  24. a
  25. b
  26. d
  27. c
  28. c
  29. d
  30. a

 

 

 

 

License

Share This Book