21 Multiple Choice Questions

Questions

  1. What part of a neuron is responsible for receiving information?
    a. axon
    b. terminal fibre
    c. dendrite
    d. myelin sheath
  2. Electrical stimulation of the reticular formation would most likely cause an animal to:
    a. sneeze
    b. become blind
    c. wake up if it had been sleeping
    d. stop breathing
  3. In evolutionary terms, which is the oldest part of the brain?
    a. the limbic system
    b. the cortex
    c. the right hemisphere
    d. the brain stem
  4. The change in electrical charge that occurs in a neuron when a nerve impulse is transmitted is known as the:
    a. action potential
    b. synaptic change
    c. refractory period
    d. ionic charge
  5. Schizophrenia and Parkinson’s disease are both linked to changes in which neurotransmitter?
    a. serotonin
    b. glutamate
    c. dopamine
    d. acetylcholine
  6. The limbic system includes the:
    a. amygdala, hypothalamus, hippocampus
    b. hypothalamus, medulla, hippocampus
    c. hippocampus, pons, thalamus
    d. cerebellum, pons, hypothalamus
  7. The ________ is to feeling fear as the ________ is to feeling pleasure.
    a. pons/medulla
    b. amygdala/hypothalamus
    c. thalamus/hypothalamus
    d. cerebellum/amygdala
  8. The effect of neurotransmitters may be:
    a. chemical or electrical
    b. excitatory or inhibitory
    c. positive or negative
    d. active or passive
  9. The terminal buttons of a neuron are located at the end of its:
    a. axon
    b. dendrite
    c. myelin sheath
    d. nodes of ranvier
  10. Which lobe is most closely associated with visual processing?
    a. frontal
    b. temporal
    c. parietal
    d. occipital
  11. Communication within neurons is ______, communication between neurons is
    ________.
    a. excitatory, inhibitory
    b. inhibitory, excitatory
    c. chemical, electrical
    d. electrical, chemical
  12. Which of the following is NOT a lobe of the brain?
    a. frontal
    b. dorsal
    c. parietal
    d. temporal
  13. A person who is drunk may have difficulty walking in a straight line because the alcohol
    has impacted their:
    a. thalamus
    b. reticular formation
    c. amygdala
    d. cerebellum
  14. Neurotransmitters carry signals across the ________ ________.
    a. refractory gap
    b. axonal gap
    c. synaptic gap
    d. hippocampal gap
  15. The poison curare is a(n) ________ for the neurotransmitter acetylcholine.
    a. antagonist
    b. protagonist
    c. agonist
    d. cure
  16. Damage to the hippocampus is most likely to impair:
    a. memory
    b. balance
    c. sleep
    d. breathing
  17. Which part of the limbic system is involved in an animal’s feeling of hunger?
    a. thalamus
    b. pons
    c. hippocampus
    d. hypothalamus
  18. The ________ ________ consists of glands that secrete hormones:
    a. nervous system
    b. immune system
    c. endocrine system
    d. cerebral cortex
  19. Testosterone is to ________ as estrogen is to ________.
    a. thyroid, parathyroid
    b. testes, ovaries
    c. sympathetic, parasympathetic
    d. pancreas, pituitary
  20. What do we call the layer of fatty tissue surrounding the axon of some neurons?
    a. cutaneous coating
    b. myelin sheath
    c. dendritic barrier
    d. synaptic sleeve
  21. In the context of brain imaging, what does FMRI stand for?
    a. fast moving recovery imaging
    b. first moveable recording indicator
    c. flexible motion resistance indicator
    d. functional magnetic resonance imaging
  22. Which lobe is primarily responsible for hearing and language?
    a. temporal
    b. parietal
    c. frontal
    d. occipital
  23. After a car accident, Rhodri had a lot of difficulty planning his day. This is most likely the
    result of damage to which lobe?
    a. temporal
    b. parietal
    c. frontal
    d. occipital
  24. Which area of the brain-stem controls heart rate and breathing?
    a. reticular formation
    b. medulla
    c. pons
    d. thalamus
  25. Which structure allows communication between the hemispheres?
    a. reticular formation
    b. temporal lobe
    c. contralateral bridge
    d. corpus callosum
  26. Which part of the endocrine system is sometimes called the “master gland”?
    a. adrenal gland
    b. pancreas
    c. pituitary gland
    d. pineal gland
  27. Which of the following is NOT part of the endocrine system?
    a. pons
    b. pancreas
    c. parathyroid
    d. pineal gland
  28. Where would you see the nodes of Ranvier?
    a. on an axon
    b. in the cell body
    c. on a dendrite
    d. a and c
  29. The brain’s ability to change in response to experience or damage is called:
    a. lateralization
    b. lesioning
    c. neuroplasticity
    d. functionality
  30. Which is the most common neurotransmitter in the brain?
    a. serotonin
    b. glutamate
    c. dopamine
    d. GABA

Answers

  1. c
  2. c
  3. d
  4. a
  5. c
  6. a
  7. b
  8. b
  9. a
  10. d
  11. d
  12. b
  13. d
  14. c
  15. a
  16. a
  17. d
  18. c
  19. a
  20. b
  21. d
  22. a
  23. c
  24. b
  25. d
  26. c
  27. a
  28. a
  29. c
  30. b

License

Share This Book