74 Multiple Choice

Questions

  1. Comorbidity occurs when:
    a. several members of a family have the same mental health issue
    b. an individual spends too much time thinking about death
    c. a person suffers from more than one disorder at the same time
    d. nothing can be done to prevent a disorder from occurring
  2. In OCD, ________ are to thoughts as ________ are to actions.
    a. opinions, convictions
    b. obsessions, conditions
    c. obsessions, compulsion
    d. compulsions, obsessions
  3. Schizophrenia is usually diagnosed in:
    a. infancy
    b. childhood
    c. early adulthood
    d. old age
  4. Malingering and Munchausen syndrome are:
    a. somatoform disorders
    b. anxiety disorders
    c. sexual disorders
    d. factitious disorders
  5. The prevalence rate of a disorder refers to:
    a. its frequency of occurrence in a population at a given time
    b. its severity within an individual
    c. how much coverage there is of the disorder in the media
    d. how long it typically takes an individual to recover from the disorder
  6. Which of the following was NOT included in the Canadian Mental Health Survey:
    a. depression
    b. obesity
    c. drug abuse
    d. anxiety
  7. DSM stands for:
    a. diagnostic and scientific manual of mental disorders
    b. diagnostic and statistical manual of major disorders
    c. diagnostic and scientific manual of major disorders
    d. diagnostic and statistical manual of mental disorders
  8. Trepanation was used in olden times to help “cure” psychological disorders by:
    a. drilling holes in the skull
    b. using electric shock to “reset” the brain
    c. giving people more than one drug at the same time
    d explaining that it is normal to be scared
  9. Dissociative identity disorder is sometimes called:
    a. schizophrenia
    b. dissociative fugue
    c. multiple personality disorder
    d. generalized anxiety disorder
  10. Which of the following does the DSM NOT take into account when providing guidance re: a diagnosis?
    a. cultural factors
    b. medical conditions
    c. everyday functioning
    d. the DSM takes ALL of the above into account
  11. GAD is more common in ______, while ADHD is more common in ________.
    a. educated people, uneducated people
    b. uneducated people, educated people
    c. females, males
    d. males, females
  12. Until the 18th century the most common treatment for the mentally ill was to:
    a. lock people up in asylums
    b. give people experimental drugs
    c. give people psychoanalysis
    d. make people do community service
  13. ADHD is usually first diagnosed in:
    a. infancy
    b. childhood
    c. adulthood
    d. old age
  14. Frotteurism is:
    a. a type of schizophrenia
    b. an eating disorder
    c. a paraphilia
    d. a somatoform disorder
  15. Gender identity disorder is a controversial diagnosis because:
    a. it seems to occur only in North America
    b. only people who have undergone psychoanalysis are ever diagnosed with it
    c. people who “suffer” from it do not regard their feelings or behaviours as a disorder
    d. it has a prevalence rate of zero
  16. Which of the following is NOT a characteristic of borderline personality disorder?
    a. mood swings
    b. hallucinations
    c. impulsivity
    d. identity problems
  17. Which category/cluster of personality disorder does borderline personality disorder
    come under?
    a. dramatic/erratic
    b. odd/eccentric
    c. avoidant/dependant
    d. anxious/inhibited
  18. A person suffering from hypoactive sexual desire disorder has:
    a. too little interest in sex
    b. too much interest in sex
    c. an obsessive need to expose their genitals in public
    d. a desire to witness suffering in other people
  19. Acrophobia is to ________ as arachnophobia is to ________.
    a. open spaces, spiders
    b. spiders, open spaces
    c. heights, spiders
    d. spiders, heights
  20. Which of the following has NOT been classified as a sexual disorder?
    a. dyspareunia
    b. vaginismus
    c. premature ejaculation
    d. creatinuria
  21. A person who worries excessively about having a serious illness is most likely to be diagnosed as suffering from:
    a. borderline personality disorder
    b. conversion disorder
    c. hypochondria
    d. mitochondria
  22. In the context of psychological disorders, APD stands for:
    a. anxious personality disorder
    b. arousal paraphilia disorder
    c. antisocial personality disorder
    d. antagonistic performance disorder
  23. BPD is more common in ________; APD is more common in ________.
    a. uneducated people, educated people
    b. children, adolescents
    c. extraverts, introverts
    d. women, men
  24. Hallucinations are classed as a ________ symptom of schizophrenia.
    a. positive
    b. cognitive
    c. negative
    d. transitive
  25. Dysthymia appears to be a milder form of:
    a. bipolar disorder
    b. clinical depression
    c. schizophrenia
    d. Munchausen syndrome
  26. To understand anxiety disorders we need to take account of:
    a. only biological factors
    b. only environmental factors
    c. both biological and environmental factors
    d. neither biological nor environmental factors
  27. APD is a type of________ disorder.
    a. internalizing
    b. mood
    c. somatoform
    d. externalizing
  28. The difference between somatoform disorders and factitious disorders is that:
    a. somatoform disorders only happen to men, factitious disorders only happen to women
    b. somatoform disorders involve cognition, factitious disorders involve emotion
    c. in somatoform disorders the physical symptoms are real, in factitious disorders the physical symptoms are not real
    d. somatoform disorders are caused by environmental factors, factitious disorders are caused by genetic factors
  29. Which of the following would be classified as a social-cultural influence in the bio-psycho-social model of illness?
    a. neurotransmitters
    b. homelessness
    c. patterns of negative thinking
    d. genetic makeup of the individual
  30. A criticism of the DSM is that it:
    a. hasn’t changed since the 1950s
    b. is not actually used by therapists, insurers etc
    c. only includes a handful of disorders
    d. is primarily focused on Western illness

Answers

  1. c
  2. c
  3. c
  4. d
  5. a
  6. b
  7. d
  8. a
  9. c
  10. d
  11. c
  12. a
  13. b
  14. c
  15. c
  16. b
  17. a
  18. a
  19. c
  20. d
  21. c
  22. c
  23. d
  24. a
  25. b
  26. c
  27. d
  28. c
  29. b
  30. d

License

Share This Book